Time slows down…

Time slows down when you’re having fun!

Als je fun hebt en écht van elk moment intens geniet, dan vertraagt de tijd juist! Denk eens aan de zomervakanties toen je nog een kind was. Die duurden eindeloos voor je gevoel! Het leken wel maanden. Ik weet zeker dat er momenten zijn – misschien wel hele periodes – die je je nog makkelijk voor de geest kunt halen. Momenten – of periodes – die grote impact hebben gehad op jou waardoor je ze nu nog kunt herinneren. Nu, als volwassene, vliegen 6 weken voorbij. En heb je wellicht ook geen noemenswaardige momenten om te onthouden. Hoe kan dat?

Vrij simpel: Een kind heeft de tijd niet in de gaten. Die kijkt niet steeds op de klok, weet amper welke dag het is. Als kind geniet je intens van elk moment. Een kind leeft in het moment. En dan lijken weken ineens maanden te duren. Heerlijk! Maar dan is nog steeds de vraag: hoe kunnen we dat gevoel ook als volwassenen weer wat meer ervaren? 

Toen ik jaren geleden bruidsfotograaf was, gaf ik dit voorbeeld altijd aan ‘mijn’ bruidsparen. Met als tip om niet op de tijd te letten op je bruiloft, maar gewoon van elk moment te genieten, zodat hun dag zo lang mogelijk zou duren voor hun gevoel. Nu, jaren en veel ervaringen later, besef ik me dat het een mooie tip was, maar niet compleet. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je niet op je horloge kijkt. Het gaat er ook om dat je in gedachten niet bezig bent met het verleden of met de toekomst. Maar met nu. Als je er echt op zou letten, kom je erachter dat je eigenlijk heel veel met vroeger en met de toekomst bezig bent. Onbewust.

Oordeel je wel eens over jezelf of een ander? Dat is leven in het verleden. Je oordelen heb je namelijk gevormd door zaken die je in het verleden hebt meegemaakt of zaken die je in het verleden zijn verteld en die je voor waar hebt aangenomen. Daardoor heb je een bepaald geloof gevormd en dat kan zich nu uiten in een oordeel. Dat oordeel komt dus voort uit je verleden. Dus als je oordeelt, ben je bezig met het verleden en niet met het nu. 

Of maak je je vaak zorgen? Vaak gaat dat om de toekomst. ‘Wat als … zou gebeuren?’ ‘Wat als … ik dat zou doen?’ Toekomst dus. 

Een van de sleutels van impact hebben op jezelf, op je leven, ligt in het nu. Probeer de komende tijd eens zoveel mogelijk écht met ‘nu’ bezig te zijn. Geniet van het nu. Het mooie is; er is elke keer weer een nieuw ‘nu’. Dus maak je het ene moment een fout? Dan komt er weer een nieuw moment, een nieuw ‘nu’. En realiseer je je dat je toch met het verleden of de toekomst bezig bent? Ben dan niet onaardig tegen jezelf, want dan ben je namelijk weer aan het oordelen.

Het is best lastig, maar van proberen kun je leren, zouden mijn kinderen zeggen. Probeer het eens! En dan na een tijdje zul je merken dat je meer gaat genieten van de mooie momenten.

Time slows down when you’re having fun!

Kind Regardz,
Yvonne

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *