Omgaan met kritiek

Auw… die komt even binnen. Het gevaar van zichtbaar zijn: mensen vinden iets van je. Of van je post. Of van je foto. En dat zeggen ze dan ook. Als commentaar op je post. En dat raakt je.

Bij de mensen die ik begeleid op weg naar meer (online) zichtbaarheid is kritiek een veelbesproken thema. Iedereen die zichzelf zichtbaar maakt – en daarbij écht zichzelf durft te laten zien, krijgt er een keer mee te maken. En iedereen gaat er anders mee om.

Je zou kunnen zeggen: ‘Joh, gewoon niets om geven. Negeren en weer door.’ En voor sommige mensen is dat voldoende. Maar niet voor iedereen. Een opmerking kan onder je huid gaan zitten, je dagenlang bezig houden. En dat is het makkelijk gezegd door een ander dat je je er niets van aan moet trekken.

Als iets je raakt, raakt het je. Punt.

In dit artikel wil ik het met je hebben over hoe je anders kunt kijken naar negatieve kritiek op je online content, zoals een post, artikel, video, audio. Je deelt iets over jezelf of je vakgebied en daar krijg je dus negatieve comment(s) op. Veilig achter een toetsenbord wordt er vanalles je tijdlijn opgeslingerd. Wat doe je daarmee als het jou persoonlijk raakt?

Ik kan hier een complete training over geven. Laat ik eens starten met 7 manieren om anders naar kritiek te kijken

1. Yes! Je raakt iemand.

Blijkbaar roept jouw post iets op bij iemand. Een emotie, een gevoel, een mening, een neiging om zijn standpunt te verdedigen. Mooi toch? Als iedereen hetzelfde zou denken als jij, hoef je je boodschap ook niet te uiten. Beeld je even in: iedereen denkt hetzelfde, vindt hetzelfde, ervaart hetzelfde. Wat is dan nog de meerwaarde van het verkondigen van jouw visie, jouw mening? Saai. 

Juist het feit dat er mensen zijn die anders denken, een ander standpunt hebben, is de bewijslast dat jouw boodschap ertoe doet. Dat je iets hebt toe te voegen. Je zet er mensen mee aan het denken. Geniet gewoon zelf van wat je doet. Ontwikkel je visie. Volg je passie. Deel het met de wereld en geniet ervan wanneer er ook anderen zijn die jouw passie en visie met je delen. En accepteer dat er mensen zijn die helemaal niks om jouw passie of jouw visie geven.

2. You're only human!

Maar goed, het raakt je! Door de ‘joh-trek-het-je-niet-zo-aan’-reacties zou je het gevoel kunnen krijgen dat het ook nog eens aan jou ligt dat je je er shit over voelt. ‘Heb ik dan te weinig zelfvertrouwen? Sta ik niet stevig genoeg in mijn schoenen? Moet ik een dikkere huid hebben?’ Die gedachten mag je wat mij betreft uit je hoofd zetten. Het feit dat kritiek je iets doet, betekent maar één ding. Houd je vast…

Het betekent dat je mens bent.

Je bent een mens met gevoel en emoties en – het moet niet gekker worden – ze doen ook nog iets met je. Je ervaart ze. Is dat niet het hele idee achter een concept genaamd ‘het leven’? Dus gefeliciteerd: je bent mens met gevoel en emotie. Als je die niet zou hebben, zou je waarschijnlijk in de categorie ‘psychopaat’ vallen.

Ik kan me herinneren dat ik vroeger wel eens heel stoer heb gezegd: ‘Ik geef er niks om wat anderen van me vinden’. Maar ondertussen… Hoe harder iemand iets roept, hoe meer hij of zij zichzelf aan het overtuigen is.

– Herkenbaar?

We hoeven er niet stoer om te doen: negatieve kritiek kan echt bij je binnenkomen. Je krijgt het warm. Je voelt de warmte in je buik ontstaan en langzaam naar boven kruipen. Misschien gaat zelfs je hart wel wat sneller kloppen. Afhankelijk van de impact van de kritiek.

Het maakt ons mens. That’s it. Niets om je voor te schamen. Ik geloof dat het juist stoer is dat je durft toe te geven dat je je soms wel eens aangevallen voelt door kritiek. Het laat zien dat je zelfinzicht hebt. Dat je in contact staat met je gevoel en dat je niet bang bent om dat te uiten.

Kortom: vind het gewoon oké dat je je soms van je stuk laat brengen door een anonieme reactie die je het bloed onder de nagels vandaan haalt of die twijfel en onderzekerheid bij je oproept. Het is onderdeel van wie je bent. Ook dat hoort bij wie je bent. Baal er niet van, maar vind het eerder schattig van jezelf. Het is toch best schattig dat je je zo kunt voelen door een reactie van iemand die je nauwelijks kent? Dat alleen geeft al een zucht van verlichting. 

3. Mr. Algoritme is niet jouw baas

Je voelt dus blijkbaar iets. Ergens raakt het je, op wat voor manier dan ook. De kans is groot dat je vervolgens – in een split second – een van deze reacties inzet:

 • Je gaat terug in de aanval. Een scherpe sneer terug. Tsss, wat denkt ‘ie wel niet.
 • Je schiet in de verdediging.
 • Je negeert de opmerking, maar ondertussen blijft het uren of dagen in je hoofd malen.

– Wat is jouw tactiek?

Er niemand die zegt dat je meteen moet reageren. Op mr. Algoritme na wellicht. Maar zijn adviezen hoef je ook niet altijd op te volgen. Slaap er eens een nachtje over. Misschien was het gewoon een ander perspectief op jouw vakgebied en kun je ervan leren als je heel eerlijk durft te zijn en je ego even aan de kant zet. Een andere kijk op hetzelfde onderwerp kan heel interessant zijn, je blikveld verruimen. Alleen zie je dat pas zodra de eerste emotie gezakt is. Neem even afstand, en reageer daarna pas.

4. 'People are like garbage trucks'

Door die afstand ga je misschien ook inzien: jouw post is zijn of haar trigger. Het heeft helemaal niets met jou te maken. De emotie die hij/zij voelt naar aanleiding van jouw bericht, is van hem/haar. Jouw bericht is slechts de trigger van die emotie. Het heeft helemaal niets met jou te maken. Plotseling zie je misschien dat de ander ook maar een mens is. Iemand die zijn best wil doen om slim over te komen, jou wil behoeden voor fouten – op een niet zo handige manier, of gewoon goed bedoelt advies geeft. Misschien kun je zelfs oprecht denken: ‘Wat interessant dat iemand er zo naar kan kijken.’ Plotseling is het anonieme fotootje bij de tekst een mens geworden, met zijn eigen onzekerheden en andere gevoelens. Hij uit ze alleen misschien behoorlijk onhandig. En jij hebt de pech dat die shit op jouw bordje terecht komt. That’s it. Best grappig, schattig of zelfs een beetje interessant.

Kijk even deze video, die laat prachtig zien wat ik bedoel:

5. Jij hebt ook je eigen vuilniswagen.

En nu komt een spannend gedeelte. Don’t shoot the messenger. Dit betekent dus ook dat de emotie, het gevoel, dat jij ervaart naar aanleiding van de kritiek die je krijgt, ook niet komt door die persoon. Dit is jouw gevoel, jouw emotie. Zet 10 mensen achter het toetsenbord en iedereen zou anders reageren. De een voelt zich aangevallen, de ander verdrietig, weer een ander vraagt zich af waar je je druk om maakt.

De emotie die je voelt, wil jou wat zeggen.

De bekende zin ‘hoe je reageert, zegt iets over jou’ wil ik graag nuanceren naar: ‘het zegt iets tegen jou’. Het is een boodschap voor je. Een mooie kans om jezelf beter te leren kennen, als je dat zou willen. Dat hoeft natuurlijk niet elke keer dat je een ‘negatieve’ emotie ervaart. Maar, als je merkt dat je je regelmatig aangevallen voelt of heel verdrietig, waarna je een uur nodig hebt om bij te komen… Of dat je merkt dat je minder zichtbaar begint te worden uit angst voor kritiek, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt, dan heb je er dus last van. Dan houd je jezelf tegen. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om uit te zoeken wat de onderliggende boodschap is.

Die ander kan alleen dit gevoel bij jou naar boven halen, wanneer dat gevoel in eerste instantie al in jou aanwezig is. Je krijgt dat gevoel niet van de ander. Jij hebt het zelf al. En hij of zij triggert het – en haalt het naar boven. Maar het is van jou en niemand anders.

6. Kritiek is een kans voor connectie

Zet je rol even aan de kant en praat als mens. Dat wil niet zeggen dat je het met iedereen eens moet zijn en dat je over je heen laat lopen. Dat wil zeggen dat je mag zeggen wat je voelt. “Ik weet nu even niet wat ik hierop wil zeggen, want het raakt me. Ik word er verdrietig van.” Mag gewoon. Je mag laten zien wat iets met je doet. “Je bedoelt het waarschijnlijk goed, maar ik voel me nu aangevallen. Waarom zeg je dit?” Of: “Ik merk dat dit voelt als een persoonlijke aanval in plaats van een inhoudelijke reactie. Dus daar reageer ik liever niet op.” Of: “Ik zie dat we een ander perspectief hebben, een interessante gedachtengang. Bedankt voor het delen.” 

Belangrijk is dat je deze zinnen ook zelf zo ervaart en het geen trucje is. Door zelf je masker af te zetten en te laten zien wat er in je omgaat, geef je de ander de ruimte om hetzelfde te doen. Zo kan er een conversatie ontstaan van mens tot mens, in plaats van toetsenbord tot toetsenbord.

7. Wat je uitstraalt, trek je aan.

Roept een bepaalde reactie een sterk negatief gevoel bij je op. Mooi! Dit is een spiegel. Nu weet je dat je waarschijnlijk zelf al niet zo hoog zat in je energie. Wat je uitstraalt, krijg je terug. Straal je lage energie uit, dan krijg je lage energie terug.

Nee, jij hebt geen invloed op reacties die je krijgt van anderen. Jij hebt wel invloed op het moment waarop je reacties gaat lezen. Dat bepaalt hoe heftig ze bij je binnenkomen en in hoeverre ze je raken. Zorg dat je pas reacties gaat lezen op een moment waarbij je je goed voelt over jezelf. Als je in een lage energie zit, komt kritiek 10x harder aan. Terwijl die persoon het misschien helemaal niet zo bedoeld heeft. En mocht die persoon het wel zo bedoeld hebben: in hoeverre het je raakt, heeft te maken met je eigen energie. Zie het als een beschermingslaag om je heen. Zit je goed in je vel, dan heb je een dikke energetische beschermingslaag om je heen, waar kritiek niet zo makkelijk doorheen komt. En dus kan die ander ook niet makkelijk op die knop drukken die vanalles bij je triggert. Die laag verhindert dat. Bereid je dus voor. Zorg ervoor dat je gaat lezen als je in een fijne energie zit.

En komt er toch iets door de energielaag heen. Mooi! Dan is dat een signaal dat je laag in je energie zit en kun je er dus ook iets aan gaan doen. 

Tenslotte...

Als er maar één ding zou zijn wat je bij blijft van dit artikel, laat het dan dit zijn: neem de tijd om anders te kijken naar de kritiek die je ontvangt. Stap af van de automatische piloot en geniet van het toneelstuk dat we met zijn allen spelen. Iedereen heeft zijn maskers en rollen. Jij ook. Geniet van dat spel. Aanschouw het. Vind het grappig, schattig of interessant. En neem je eigen rol niet te serieus. Neem wel je gevoel serieus. Daarin zitten de mooie boodschappen verborgen die het leven een magisch mooi randje geven.

3 Comments

 1. Lita March 4, 2020 at 12:23 pm

  Wat een mooie artikel, deze heb ik echt nodig en ik heb er zeker wat mee op het moment 🙂 Dank voor het delen lieve Yvonne! ❤️

  Reply
  1. KindRegardz March 13, 2020 at 5:39 pm

   Hoi Lita, bedankt dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten. Heel fijn om te lezen dat je er wat mee kunt! Groetjes, Yvonne.

   Reply
 2. Franck Fielemon August 17, 2020 at 12:27 pm

  Bedankt dit was erg nuttig voor mij om even te lezen en de video te bekijken

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *