Spreken met impact

Spreken met impact is eigenlijk heel simpel: je doet het continu. Zodra je je mond opent, spreekt en de ander luistert, heb je al impact op de ander. Weinig of veel. Negatief of positief.

Wat je waarschijnlijk bedoelt, als je het hebt over impact, is dat je wil dat er wat gebeurt bij de ander. In positieve zin. Dat hij iets gaat doen met jouw idee, dat jouw boodschap hem aanzet om ergens over na te denken. Kortom; je wil dat er iets in gang wordt gezet.

Je wil bijvoorbeeld een idee bij je collega’s introduceren of een aanbod doen aan je klant. Dan wil je dus dat er wat verandert bij die ander. Dat er wat gebeurt.

Maar, algemeen bekend: mensen willen wel veranderen, maar willen niet veranderd worden

Je kunt iemand niet veranderen. Je kunt iemand niet letterlijk bij een hendeltje aandraaien om tot actie over te gaan. Blijvende actie. Daar is intrinsieke motivatie voor nodig. 

Ik geloof dat dat start bij inspiratie. Een vonk, een glimp van bezieling. Iemand voelt zich geïnspireerd om iets te zeggen, iets voortaan anders te doen of om juist iets niet meer te doen. En vanuit die inspiratie volgt actie. Je zou het geïnspireerde actie kunnen noemen. Dat is de actie die je tot stand wil laten komen als je het hebt over ‘impact maken’. 

Die inspiratie komt van binnen. 

Dus… als jij impact wil maken met jouw boodschap. Dan is dus de vraag: hoe kom je binnen? 

Als jij niet ‘zomaar’ wil spreken, maar wil ‘spreken met impact’, dan wil ik je uitnodigen om anders naar spreken te gaan kijken. Ga het zien als een ware kunstvorm.

Kunst waarmee je de inspiratie bij de ander opwekt, zodat er iets in beweging wordt gezet. Van binnenuit. Door jouw woorden krijgt de ander goede ideeën, door jouw woorden krijgt iemand zin om aan de slag te gaan, door jouw woorden stroomt er weer enthousiasme. Er ontstaat een ingeving, beweging, bezieling. 

Wauw. Dat maakt een verschil. 

Wil je deze kunstvorm verder onderzoeken voor jezelf en er meer over leren? Dan nodig ik je uit om bij een van mijn volgende workshops aanwezig te zijn. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *