MIJN DIEPE WHY

Weten wie je werkelijk bent, is de basis van geluk. Dan heb ik het niet over onze aangeleerde persoonlijkheid, maar over de kern die daaronder zit. Wanneer wat je doet, zegt en denkt voortkomt uit deze plek, is dat altijd inspirerend voor anderen en jezelf. Hoe kom je in contact met die plek? De manier waarop je met jezelf en anderen communiceert, maakt al het verschil. Hier zit mijn diepe ‘why’. Mezelf en anderen zoveel mogelijk in contact brengen met deze bron van inspiratie. 

Yvonne van Balkom

Haar passie voor communicatie en interesse in de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen’ begon al op jonge leeftijd. Het is een proces van jaren geweest om haar werk op het huidige niveau te kunnen uitvoeren. Een proces van fouten maken, vallen, opstaan, doorgaan, leren, leren, toepassen en repeat. Yvonne deelt haar verhaal: 

Aan de keukentafel

Zie even een volle keukentafel voor je. Het is 1994. Pannen met avondeten staan dampend op tafel. Aardappels, vlees en groente. Een pot met appelmoes, met de lepel erin, gaat van hand naar hand. Veel geklets door elkaar heen. Dat kan ook niet anders met vier kinderen in de leeftijd van 10 en 17 jaar. Twee aan elke kant van de tafel met vader en moeder tussen hen in. Er wordt veel door elkaar gekletst. Ik ben het 12-jarige meisje met lang bruin haar en zit rustig in mijn hoekje.

Ik ziet rechts naast mijn vader en houd mijn mond. 

Ik ben degene die luistert. Ik houd vooral mijn ouders goed in de gaten. Ik vind het fascinerend om naar ze te kijken en te luisteren terwijl ze met elkaar praten. Half in discussie over het bedrijf, half in overleg. Hoe reageert mijn vader op de duidelijke mening van mijn moeder? Hoe reageert mijn moeder op de lassez-faire houding van mijn vader? Wat werkt wel en wat werkt niet? Wie krijgt er ‘gelijk’? Ik kan het van tevoren al voorspellen. Zonder het op dat moment te realiseren, geloof ik dat aan die keukentafel mijn toewijding voor communicatie en gedrag is ontstaan.  

Op de middelbare school raakte ik mezelf een beetje kwijt de eerste jaren. Een paar jaar lang heb ik me laten manipuleren door een vriendin. Ik volgde haar en deed dingen die niet bij mij paste. Dit was een donkere tijd. Totdat ik op 14-jarige leeftijd mijn ‘rock bottom‘ mocht ervaren. Dieper kon niet. Het zorgde ervoor dat ik mezelf op afvroeg: Wie ben ik écht? Wat wil ik écht? In het diepste van mijn vezels vond ik de antwoorden. Ik kwam in contact met mijn diepste gevoel, met mijn intuïtie, mijn inspiratie, met mijn Zijn. Op dat moment kon ik er die woorden nog niet aan geven. Ik voelde wel dat ik een einde moest maken aan die vernietigende vriendschap. Sindsdien volg ik mijn inspiratie, loop ik mijn eigen pad en durf ik te staan voor wat ik denk, voel en doe. Dit was een levensveranderende situatie. Ik ben er nu heel dankbaar voor dat ik dat op die leeftijd al mocht ervaren. 

Mijn rock bottom

Mijn eigen route

Mijn eigen pad bracht me op veel mooie plekken in de wereld. Ik studeerde communicatie/journalistiek in de Verenigde Staten, gevolgd door de studie journalistiek in Tilburg. Voor mijn werk mocht ik filmen in Burkina Faso en op de Filipijnen. Mijn liefde voor communicatie bleef en zorgde ervoor dat ik steeds beter werd in mijn vak. Ik richtte vanaf mijn 24e meerdere bedrijven op (van fotograaf tot evenorganisator) en verkocht ze na een paar jaar weer. Gewoon, omdat het tijd was voor iets nieuws. Ik volgde elke keer de roep om avontuur. 

Mijn communicatietalent kon in mijn bureau voor videocommunicatie – het bedrijf dat ik bijna 10 jaar heb gerund met mijn compagnon – steeds verder groeien omdat ik snel tot de kern moest komen van de boodschap die onze klanten wilden uitdragen. Ik leerde op een andere manier vragen te stellenIk leerde om op een andere manier te luisterenDe mooiste verhalen kwamen naar boven. Deze verhalen zetten wij vervolgens om in een pakkende video. Het liefst maakte ik daarbij gebruik van kennis uit de neuromarketing en storytelling, zodat de boodschap ook écht bleef hangen. Fascinerend. Intrigerend.

En toen werd het 2018...

Na zo’n 13 jaar doen wat ik leuk vind en daar mijn geld mee verdienen, voelde ik aan alles: er is meer voor mij te doen. Bedrijven opbouwen, strategisch communicatie-advies geven en mooie, inspirerende video’s maken gaf me niet meer de voldoening die ik zocht. Het was leuk dat ik het leuk had, maar ik wilde meer voor anderen betekenen.

Ik wilde echt een verschil maken. Iets wezenlijks bijdragen met mijn passie en talent.

Dus ben ik opnieuw begonnen. Ik volgde weer mijn gevoel, zoals ik mezelf had aangeleerd als 14-jarig meisje. In 2019 heb ik mijn aandeel in het videocommunicatie bureau verkocht aan mijn compagnon en ben ik vanaf scratch weer helemaal opnieuw begonnen.

Het was het startpunt van een hele mooie ontdekkingsreis van meer dan 1,5 jaar. Ik heb mezelf opnieuw mogen uitvinden. Terug naar mijn kern. Alles was mogelijk. Maar er was geen ontkomen aan. Ik kwam uiteindelijk toch weer uit bij mijn natuurtalent en liefde: journalistiek / communicatie en mijn persoonlijke fascinatie voor persoonlijke ontwikkeling en innerlijke groei. FEEM Magazine was geboren. 

Mijn nieuwe ik

Tijdens mijn ontdekkingstocht ben ik me nog meer gaan verdiepen in de werking van ons brein. Wanneer komt een boodschap wel binnen en wanneer niet? Hoe werkt inspiratie eigenlijk? Met een opleiding tot beïnvloedingspsycholoog tot gevolg. 

Tijdens deze opleiding besefte ik me dat ik heel scherp ben op échte inspiratie. Voor mijn geen trucjes die tegen manipulatie aanschuren. Ik ben allergisch voor manipulatie en dat heeft uiteraard alles te maken met mijn ervaring als 14-jarig meisje. Het is veel boeiender om vanuit je échte zelf oprechte verbinding te maken met de ander om zo jouw boodschap over te brengen. Waarbij het wel handig is om te weten wanneer die boodschap wél of niet binnenkomt.  

Ik besef ook dat ik hierdoor veel vraag van de mensen die met mij samenwerken. Ik vraag om je échte zelf te laten zien. Daar is lef voor nodig. Daarvoor ben ik me gaan verdiepen in bewustwording. Hoe kun je die verbinding met jezelf steeds meer versterken? Hoe kom je er steeds meer achter wie je werkelijk bent? 

Dat maakt dat ik inmiddels 3 vakgebieden heb die ik combineer in mijn werk: beïnvloedingspsychologie, communicatie/storytelling en persoonlijke groei. 

Vanaf 2021 combineer ik al mijn kennis en ervaring in FEEM Magazine en de community die erachter zit.