MIJN DIEPE WHY

Communicatieskills zijn de basis van geluk. Dat is waar ik heilig in geloof. De manier waarop je met jezelf en anderen communiceert, maakt al het verschil. Hier zit mijn diepe ‘why’. Ik vind het cruciaal dat iedereen leert hoe je jezelf en anderen inspireert met de juiste communicatie. Alleen dan kunnen we een positieve verandering teweeg brengen. Ik wil dat mijn kinderen opgroeien in een wereld waar mensen hun ego inzetten om te inspireren in plaats van het tegenovergestelde. Ik wil dat mijn kinderen opgroeien in een wereld waar ze worden gestimuleerd om hun dromen te bereiken. Dat begint allemaal met goede communicatie.

Yvonne van Balkom

Als adviseur, coach en trainer begeleid ik zelfstandig ondernemers, professionals en maatschappelijke organisaties om hun waardevolle boodschap naar boven te halen én over te brengen met impact. Zodat ze anderen inspireren. Zodat ze onweerstaanbaar worden. Zodat er iets verandert bij degene die luistert.

Mijn passie voor communicatie begon al op jonge leeftijd. Het is een proces van jaren geweest om dit werk op mijn huidige niveau te kunnen doen. Een proces van fouten maken, vallen, opstaan, doorgaan, leren, leren, toepassen en repeat. 

Aan de keukentafel

Zie even een volle keukentafel voor je. Het is 1994. Pannen met avondeten staan dampend op tafel. Aardappels, vlees en groente. Een pot met appelmoes, met de lepel erin, gaat van hand naar hand. Veel geklets door elkaar heen. Dat kan ook niet anders met vier kinderen in de leeftijd van 10 en 17 jaar. Twee aan elke kant van de tafel met vader en moeder tussen hen in. Er wordt veel door elkaar gekletst. Ik ben het 12-jarige meisje met lang bruin haar en zit rustig in mijn hoekje.

Ik ziet rechts naast mijn vader en houd mijn mond. 

Ik ben degene die luistert. Ik houd vooral mijn ouders goed in de gaten. Ik vind het fascinerend om naar ze te kijken en te luisteren terwijl ze met elkaar praten. Half in discussie over het bedrijf, half in overleg. Hoe reageert mijn vader op de duidelijke mening van mijn moeder? Hoe reageert mijn moeder op de lassez-faire houding van mijn vader? Wat werkt wel en wat werkt niet? Wie krijgt er ‘gelijk’? Ik kan het van tevoren al voorspellen. Ik geloof – zonder het op dat moment te realiseren – dat aan die keukentafel mijn toewijding voor communicatie is ontstaan.  

Op de middelbare school raakte ik mezelf een beetje kwijt de eerste jaren. Een paar jaar lang heb ik me laten manipuleren door een vriendin. Ik volgde haar en deed dingen die niet bij mij paste. Totdat ik op 14-jarige leeftijd mijn ‘rock bottom‘ mocht ervaren. Dieper kon niet. Ik ben er nu heel dankbaar voor. Het zorgde ervoor dat ik mezelf op die leeftijd al afvroeg: Wie ben ik? Wat wil ik? In het diepste van mijn vezels vond ik de antwoorden. Ik kwam in contact met mijn diepste gevoel, met mijn intuïtie, mijn inspiratie, met mijn Zijn. Op dat moment kon ik er die woorden nog niet aan geven. Ik voelde wel dat ik een einde moest maken aan die vernietigende vriendschap. Sindsdien volg ik mijn inspiratie, loop ik mijn eigen pad en durf ik te staan voor wat ik denk, voel en doe.

Mijn rock bottom

Mijn eigen route

Mijn eigen pad bracht me op veel mooie plekken in de wereld. Ik studeerde communicatie/journalistiek in de Verenigde Staten, gevolgd door de studie journalistiek in Tilburg. Voor mijn werk mocht ik filmen in Burkina Faso en op de Filipijnen. Mijn liefde voor communicatie bleef en zorgde ervoor dat ik steeds beter werd in mijn vak.

Ik leerde op een andere manier vragen te stellenIk leerde om op een andere manier te luisteren. Mijn talent kon in mijn bureau voor videocommunicatie steeds verder groeien omdat ik snel tot de kern moest komen van de boodschap die onze klanten wilden uitdragen. De mooiste verhalen kwamen naar boven. Deze verhalen zetten wij vervolgens om in een pakkende video. Het liefst maakte ik daarbij gebruik van kennis uit de neuromarketing en storytelling, zodat de boodschap ook écht bleef hangen. Fascinerend. Intrigerend.

En toen werd het 2018...

Na zo’n 13 jaar carrière maken en doen wat ik leuk vind, voelde ik aan alles: er is meer voor mij te doen. Bedrijven opbouwen, strategisch communicatie-advies geven en mooie, inspirerende video’s maken gaf me niet meer de voldoening die ik zocht. 

Ik wilde echt een verschil maken. Iets wezenlijks bijdragen met mijn passie en talent.

Dus ben ik opnieuw begonnen. Ik volgde mijn gevoel, zoals ik mezelf had aangeleerd als 14-jarig meisje. In 2019 heb ik mijn aandeel in het videocommunicatie bureau verkocht aan mijn compagnon en ben ik vanaf scratch weer helemaal opnieuw begonnen.

Het was het startpunt van een hele mooie ontdekkingsreis. Ik heb mezelf opnieuw mogen uitvinden. Terug naar mijn kern. Alles was mogelijk. Maar er was geen ontkomen aan. Ik kwam uiteindelijk toch weer uit bij mijn liefde: journalistiek / communicatie.

Mijn nieuwe ik

Ik kwam weer uit bij het vak journalistiek / communicatie. Ik ben me ook meer gaan verdiepen in de werking van ons brein. Wanneer komt een boodschap wel binnen en wanneer niet? Hoe werkt inspiratie eigenlijk? Met een opleiding tot beïnvloedingspsycholoog tot gevolg. 

Tijdens deze opleiding besefte ik me dat ik heel scherp ben op échte inspiratie. Voor mijn geen trucjes die tegen manipulatie aanschuren. Ik ben allergisch voor manipulatie en dat heeft uiteraard alles te maken met mijn ervaring als 14-jarig meisje. Het is veel boeiender om vanuit je échte zelf oprechte verbinding te maken met de ander om zo jouw boodschap over te brengen. Waarbij het wel handig is om te weten wanneer die boodschap wél of niet binnenkomt.  

Ik besef ook dat ik hiervoor veel vraag van de mensen die met mij samenwerken. Ik vraag om je échte zelf te laten zien. Daar is lef voor nodig. Daarvoor ben ik me ook gaan verdiepen in bewustwording. Hoe kun je die verbinding met jezelf steeds meer versterken? Hoe kom je er steeds meer achter wie je werkelijk bent? Hiervoor ben ik in de leer gegaan bij onder andere Jan Geurtz.

Dat maakt dat ik inmiddels 3 vakgebieden heb die ik combineer in mijn werk: beïnvloedingspsychologie, communicatie/storytelling en persoonlijke groei. 

Vanaf 2021 combineer ik al mijn kennis en ervaring om een nieuw online magazine te lanceren. Gericht op vrouwelijke ondernemers en andere vrouwelijke leidinggevende. Met thema’s als: 

leiderschap, zingeving, inspiratie, groei. Thema’s die nu – naar mijn idee – te weinig aan het licht komen in de media. Zeker in combinatie met het ondernemerschap. Daar breng ik – samen met mijn team – verandering in.

Mijn schat om te delen

Ik geloof dat de wereld een mooiere plek wordt wanneer mensen en organisaties in contact staan met hun échte kern - met hun eigen inspiratiebron - en dat kunnen en durven te uiten. En dat vertel ik overal waar ik kom.